Mida kinkida 1. klassi minejale vol2

mida kinkida 1 klassi minejale 1

Olen varem ka kirjutanud, et meie peres on traditsioon kinkida kooliaasta alguse puhul lastele raamatuid. Kuna sel aastal on meil taas üks tegelane kooliteed alustamas, oli paslik teha üks nimekiri raamatutest, mida võiks kinkida 1. klassi minejale. Sel aastal alustab kooliteed Pisipiiga. Kui Tirts kooli läks, siis ma koostasin sellise nimekirja.

Sel korral jagasin ma raamatud hinnaklasside kaupa. Mõni raamat on meil endal järgi proovitud, mõnda olen ainult poes lapanud.

* Tärniga märkisin ära Montessori-sõbralikud raamatud ehk siis sellised, mis räägivad päris elust (kuigi kooliealises vanuses on fantaasia ka juba täitsa ok).

Alla 10 euro

KakeMake ja unistuste sünnipäev – kõik KakeMake raamatud on meie peres suured hitid (juba lasteaia vanuses). Pildid on mõnusalt kirjud ja detailirohked, suure uurimise käigus laps ei märkagi kui juba vaikselt sõnu kokku veerib. Teksti on seal algaja lugeja jaoks parajalt vähe.

LasseMaia sari on väikeste lugejate hulgas suur lemmik. Tirts praktiliselt hingas nad sisse. Sobib lugemiseks sel hetkel kui laps loeb juba soravalt ja on harjutanud lühema tekstiga raamatute lugemist.

mida kinkida 1 klassi minejale 12

Ma ei teinud oma kodutööd sellepärast, et…. – no selle raamatu teema sobib ju ideaalselt kooliaasta algusesse!  Sama autori kolm raamatut on kõik humoorikad lugeda ka endal. Algajale lugejale sobib, sest teksti on lehekülje kohta vähe.

Loomade valimised – lapse esimene tutvumine ühiskonnaõpetusega ehk mis on valimised. Antud juhul küll loomariigis 🙂 Ja siin kategoorias on ta käimasoleva allahindluse tõttu 😉

Petronella Õnneseen * – siin sarjas

Puuonni sarja mul siin pildi peal ei ole, see meenus viimasel hetkel aga Tirtsule see sari väga meeldis ja see oli üks esimesi paksusid raamatuid, mida ta 1. klassis läbi luges. Palun ostke raamatupoed sellest raamatust tühjaks, et nad kindlasti ka järgmised osad ära tõlgiksid 😀 Hind on neil väga soodne! Siin nad on – 13-korruseline puuonn ja 26-korruseline puuonn.

 

10-15 eurot

mida kinkida 1 klassi minejale 14

Haldja saladus *- meie oma Eesti autori Els Heinsalu (kes, muide käis mu paralleelklassis ja ma olen nii uhke tema üle!) üks kolmest laste teaduseainelisest juturaamatust. Siin on juttu inimese seedesüsteemist. Els on kirjutanud ka Ahhaa!, mis räägib sellest, kuidas teadlased avastusi teevad (ikka need kõige kuulsamad). Kõige viimane, Maru mõrud mandlid räägib nina-kõrva-kurgu piirkonnast, kuid seni ma ei ole seda veel lugenud ja ei oska täpsemalt kommenteerida. Küll aga ootan põnevusega, et see mu teele satuks.

Auklik päev *- taas üks hea raamat algajale lugejale. Selle raamatu teeb huvitavaks sõnademäng augu ümber.

Pärt plindris *- kuulsad Pärdi lood nüüd ühtede kaante vahel! Meile need lood väga meeldisid – Tirts luges neid iseseisvalt u 1.klassi lõpus ja Pisipiigale ma lugesin ette. Sellised mõnusad ja humoorikad, samas lühemapoolse tekstiga, et ikka eduelamus ka oleks.

Tormivaal *ja selle järjed on hästi südamliku looga raamatud. Ma küll kolmandat ei ole veel lugenud, kuid kaks esimest räägivad väikese poisi ja vaala sõprusest (ja loomade aitamisest). Raamatud on trükitähtedes ja sobivad seetõttu algajale lugejale.

Madli-Liis ja lugemiskoer *- see raamat on meil soovinimekirjas, sest lapates tundus olevat just sobilik algajale lugejale. Ja loomulikult koera teema! Samast sarjast on raamat ka varjupaigakoerast.

Puud, salapärased hiiglased *- see tundub lihtsalt nii ilus raamat! Ma ise ei ole veel raatsinud osta, aga unistan sellest küll 🙂

Greta  ja hiiglased – raamat Greta Thunbergi ainetel. Vähese tekstiga pildiraamat ja seetõttu sobilik algajale lugejale. Ja väga sümboolne praegusel hetkel.

15+ eurot

mida kinkida 1 klassi minejale 15

Pierre, labürindidetektiiv – imelius otsimise ja labürindiraamat, mis sobib igas vanuses mõistatuste sõbrale. Pierre raamatust kirjutasin pikemalt siin ja täna südaööni on käimas ka selle raamatu kingiloos.

Millised need loomad on? – Ai, seda raamatut ma tahan! Sattusin seda viimane kord raamatupoes lappama ja no nii ägedad pildid on! Ja tõlkis Aleksei Turovski!

mida kinkida 1 klassi minejale 16

Lood poistest, kes julgesid erineda *ja Unejutud mässumeelsetele tüdrukutele *- päris inimesed ja päris kangelased on lastele paremad eeskujud kui Superman ja Disney printsess. Nendest raamatutest peaks vast kõigile sobiva kangelase leidma, sest valik on lai (poiste raamatut ma ei ole käes hoidnud ja eeldan, et see on analoogne tüdrukute omale). Meie tüdrukute lugudest on saanud alguse mitmed sisukad arutlused ja nii mõnegi kangelanna kohta oleme lisalugemist otsinud.

Tom õpib rahamängu *- jälle üks raamat, mis on mu soovinimekirjas, kuid mida ma pole ise veel raatsinud osta… Paljud lapsed hakkavad kooli minnes taskuraha saama, rohkem üksi ringi liikuma ja omapäi raha kulutama, seega praegu on õige hetk rahaasjadest rääkida.

mida kinkida 1 klassi minejale 17

Looduse aastaring. Päike, liblikad ja lilled *- taas üks imeilus loodusraamat, mis mul viimasel poeskäigul näppu jäi ja soovinimekirja lendas. Mulle jäi ta silma just seetõttu, et käsitleb päris palju liblikate elu, mis tundus endalgi huvitav lugeda.

Puud *- see on lihtsalt imeilus raamat (saladuskatte all ütlen, et ostsin selle endale). Ja see ehk põhjendab, miks ma veel eelmises kategoorias mainitud raamatut olen ostnud, sest no mitu puude raamatut ühel inimesel kodus olema peab? Kuigi puidutehnoloogil ju võiks…
P.S. Varraku kodulehel on see raamat praegu soodushinnaga 9 eur. Ise ma tellisin selle ka omal ajal sealt. Tegime lausa kolleegidega kambaka ja tuli suur puude tellimus ilma postikuluta 😀

Pärandiaabits lastele ja suurtele *- ideaalne kingitus igas vanuses koolilapsele. See raamat võiks küll igas kodus olla!

mida kinkida 1 klassi minejale 18

Paula lõpetab lasteaia. Paula läheb linna elama *- Paula lood on head lihtsa tekstiga raamatud algajale lugejale. Varasemad osad on kõik juba läbi müüdud, kuid see raamat on veel täiesti saadaval. (Septembris on Paula lugudele lisa oodata…)

Piia Präänik ja bandiidid – Kairi Look on meie lemmikkirjanik, kuid tema viimast raamatut me ei olegi veel jõudnud lugeda. Igatahes eelmise osa põhjal julgen öelda, et tuleb üks vahva lugemine!

Dinosauruste ja teiste eelajalooliste loomade lasteentsüklopeedia *- olen seda mõnda aega raamatupoes piilunud. Sobib hästi Montessori Teise Suure Loo õppimise juurde.

Kui sa ikka veel ei leidnu head kingiideed, siis vaata üle ka eelmine nimekiri.  Ja nagu raamatute puhul ikka – olen teie soovituste üle väga tänulik!

Ahjaa – veel tänase päeva saad osaleda kahes kingiloosis – Pierre, labürindidetektiiv ja Armastusega loodusest. Mõlemad on väga head raamatud.

Eveli

Kui sa soovid teada saada järgmistest postitustest, siis registreeru uudiskirja saajaks. Uudiskirja saadan välja kord nädalas või harvemini. Kui sa soovid teada asjadest, millest ma ei blogi – jälgi mind instagramis

3 thoughts on “Mida kinkida 1. klassi minejale vol2

  1. Mari-Liis says:

    Taas üks asjalik nimekiri, aitäh! Kuigi mul 1. klassi minejaid hetkel peres pole, on siin selliseid, mis sobivad ka noorematele ja vanematele.

    Tahtsin veel lisada, et “Looduse aastaring” sarjas on veel üks teinegi raamat – Linnud, heinamaad ja metsad, mis on lemmikuks meie peres. Mulle üldiselt meeldib osta looduse-raamatuid, kui vähegi saab, mis on kirjutatud/ koostatud Eesti autorite poolt, sest eks ikka nad räägivad sellest, mis on kodumaine, aga mainitud raamat, kuigi kirjutatud sakslase poolt, on suurepärane ülevaade koos autori illustratsioonidega kooslustest, mis on leitavad ka meie laiuskraadidelt. Ostsin õhinaga mõlemad “Looduse aastaringi” raamatud, sest need on mõlemad väga huvitavad, aga hetkel on hitiks kujunenud just see rohelise kaanega ja selle heinamaad tutvustav osa. Suvel pistsime loodusesse minnes selle tihti kotti, et korjata tee pealt või heinamaalt kõrrelisi ja lilli ja pärast neid määrata.

    Ja Dinosauruste entsüklopeedia on mulle ammu silma jäänud, aga minu teada suve algul seda veel müügil polnud. Nüüd on hea näha, et on taas poodides.

    • mutukamoos says:

      Jah, nimekirjas on selliseid raamatuid, mis sobilikud ka noorematele ja vanematele aga panin nad siia, et kui kingiideid vaja, siis oleks ikka silma ees, sest need tõesti head raamatud 🙂
      Ma olen mõlemaid looduse aastaringi raamatuid poes piilunud, kuid nüüd kui leidsin selle liblikate oma, siis see kõnetas mind rohkem. Samas heinamaa teema on meil ka aktuaalne, nii et ilmselt peame ikka mõlemad soetama 😀
      Dinosauruste entsüklopeediast on jah kordustrükk. Ja nagu ikka – ma olin ka ainult uudistanud alles ja ei suutnud otsustada, kas ikka osta. Tundub, et peab ära ostma, muidu saab taas trükk otsa 😀 Selles osas on kehva, et tihti on nii, et kui lähima paari aasta jooksul ära ei osta (mõttega, et las lapsed kasvavad ja siis vaatan), et ega siis hiljem ei saa ka enam osta… Õnneks kommenteeris Tänapäeva kirjastuse inimene mu FB lehel, et see raamat tuli kordustrükki just tänu emadele, kes kirjastusele kirjutasid, et võiks uuesti müügile tulla 🙂 Nii et peame ise aktiivsed olema.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga